top of page

Darwindag 2022

Op 12 februari vieren we Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin! Het Geuzenhuis en Fonds Lucien De Coninck vieren die dag de grondlegger van de evolutietheorie met een Darwinlezing. Dit jaar luisteren we naar filosoof én evolutietheoriespecialist Johan Braeckman.


⏭ Gratis; maar vooraf inschrijven via https://bit.ly/3o3DfNJDarwinlezing 2022: Johan Braeckman

De kunst van het misleiden: over orchideeën en fake news


Darwins meesterwerk On the Origin of Species doet bij velen een belletje rinkelen. Maar Charles Darwins oeuvre is natuurlijk groter en omvat ook tal van minder bekende werken. In één daarvan beschrijft Darwin de unieke manier waarop insecten orchideeën bevruchten. Of beter: hoe de bloemen van orchideeën insecten nabootsen, mimicry genaamd, zo de insecten misleiden en ervoor zorgen dat de orchideeën zich kunnen voortplanten.


Johan Braeckman zal tijdens de lezing de manier waarop orchideeën insecten begoochelen, vergelijken met de technieken die con men en andere bedriegers gebruiken om mensen te misleiden. Orchideeën doen aan fake advertising, wat ook typerend is voor kunstvervalsers, phishing criminelen, kwakzalvers, enzovoort. Anders dan insecten, kunnen mensen het bedrog wel doorprikken. Maar hoe? Ontdek hoe we ons tegen deze informatiecharlatans kunnen bewapenen.


Johan Braeckman is een van de bekendste filosofen van Vlaanderen. Hij is professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Daarnaast schrijft hij en geeft hij regelmatig lezingen over onderwerpen als kritisch denken, de evolutietheorie, bio-ethiek, wetenschap en religie. Als geen ander verstaat Braeckman hoe het wetenschappelijk en filosofisch denken op een bevattelijke en onderhoudende manier onder de aandacht te brengen.


Praktisch

Vrijdag 12 februari 2022, 20:00 via Zoom

Gratis; maar vooraf inschrijven via https://bit.ly/3o3DfNJ


Eenmaal ingeschreven ontvang je in de week van 7 februari een link naar de Zoom-sessie.


Vergeet niet even te kijken in je spammails wanneer je niets ontvangen hebt.

Opmerkingen


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page