Verslag: Bergop en bergaf in Viroinval
Op zaterdag 25 juni 2022 trokken twintig PDL- en Science@Leuven-leden naar Nismes voor een biologisch getinte wandeling door de Viroinstreek, tussen de Maas en de Franse Ardennen. Van het immense Natuurpark Viroin-Hermeton liggen er 12.000 ha in Viroinval. In het zuiden ligt de befaamde Calestienne, een zone met geologische kalkformaties die bulten gevormd hebben bekend als de 'Tiennes'. Vroeger graasden er schapen, waardoor kalkweiden zijn ontstaan met unieke biodiversiteit. Het gebied is geklasseerd als 'Site de Grand Intérêt Biologique';
We vertrokken aan het hotel van bioloog Chris Van Beveren, La Calestienne, voor een wandeling van 4 Ã 5 km onder begeleiding van lokale gids Hedwige Hofmans. Eerst wandelden we door het park van Nismes bergop naar Fondry des Chiens, een indrukwekkend zinkgat van 100 m lang en 20 m diep. Van daaruit ging de wandeling naar de Tienne Breumont, met zijn zeldzame xerothermofiele planten- en insectensoorten. Het vlinderseizoen was dit jaar geen topper, maar we zagen toch het dambordje (Melanargia galathea), de metaalvlinder (Adscita statices), de dagpauwoog (Aglais io) en de kleine vos (Aglais urticae). Op gebied van zeldzame planten werden we wel goed getrakteerd: onder andere de grote muggenorchis (Gymnadenia conopsea), de welriekende nachtorchis (Platanthera bifolia), hondskruid (Anacamptis pyramidalis, ook een orchidee), sikkelgoudscherm (Bupleurum falcatum), geel vingerhoedskruid (Digitalis lutea), kogelbloem (Globularia bisnagarica), beemdooievaarsbek (Geranium pratense), kleine steentijm (Clinopodium acinos), wilde hokjespeul (Astragalus glycyphyllos), smal vlas (Linum tenuifolium) en wilde wijt (Melampyrum arvense).
Ten slotte ging het (letterlijk) bergaf naar hotel La Calestienne, waar de deelnemers konden nagenieten met een drankje. Enkele deelnemers bleven er ook overnachten.
(Foto's: Christina Giddelo en Jan Bosselaers)